top of page

VESAYET ve VASİ TAYİNİ


Kişi işlerini yaşlılığı, ağır hastalığı, sakatlığı nedeniyle gerektiği gibi takip edemiyor, kişisel bakımını yerine getiremiyor, yardım ve gözetime muhtaç bir halde yaşamını sürdürüyor ise bu kişinin hukuki ve mali yönden haklarının korunması için kısıtlanıp vesayet altına alınması gerekir. Bu yazımızda akıl hastalığı, yaşlılık, akıl zayıflığı, sakatlık nedeniyle vesayet alınması gereken kişilerle ilgili yasal sürece ilişkin usul ve yöntemden bahsedeceğiz.


Vesayeti Gerektiren Haller


Medeni Kanun'da vesayeti gerektiren haller şu şekilde düzenlenmiştir.


  1. Küçüklük

  2. Akıl hastalığı ve akıl zayıflığı

  3. Savurganlık, alkol ve uyuşturucu madde bağımlılığı, kötü yaşam tarzı, kötü yönetim

  4. Özgürlüğü bağlayıcı ceza

  5. İstek üzerine


Vesayet Davasına Bakmaya Yetkili ve Görevli Mahkeme

Yukarıda saydığımız nedenlerden biri sebebiyle vesayet altına alınıp kısıtlanması gereken kişi ile ilgili yakınlarından biri vasi adayı olarak kişinin ikametgahının bulunduğu yerdeki Sulh Hukuk mahkemesine başvuruda bulunmalıdır. Mahkemeye başvuru sonrasında kısıtlı adayı mahkeme tarafından resmi sağlık kurulu raporu alınması için bir devlet hastanesine sevk edilir.


Kısıtlı Adayının Yatalak Olması

Eğer kısıtlı adayı hastaneye gidecek durumda değilse ve yatalaksa bu durumda mahkemeden kısıtlının evde muayene edilmesi talep edilir, talep kabul edilirse gerekli masraflar yatırılarak kısıtlı adayının evde muayenesi sağlanır. Bunun yanında mahkeme kısıtlı adayı ile ilgili daha fazla bilgi toplamak amacıyla emniyet araştırması yapılması için ilgili yerlere müzekkere yazar.


Kısıtlı adayı hakkında düzenlenecek resmi sağlık kurulu raporu ve emniyet araştırması arasında çelişki varsa hakim kimi zaman bu çelişkinin giderilmesi için kısıtlı adayını dinlemek isteyebilir, sağlık kurulu raporunu yeterli görmezse bu konuda yeniden inceleme yapmak üzere Adli Tıp Kurumu'ndan rapor isteyebilir.


İlan

Kısıtlamaya ve vasi atanmasına ilişkin karar kısıtlının yerleşim yerinde ve nüfusa kayıtlı olduğu yerde ilan olunur.

3 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

留言


bottom of page